League 2: Port Vale - Bradford City

*
Så efter UAE-matchen passade jag på att käka middag och fundera på vilken match jag skulle se sen. Valet föll på League 2-matchen mellan Port Vale och Bradford City. Förväntningar hade man inte många av, förutom att få se fysiskt spel. Det är det enda de lägre Engelska divisionerna är kända för.
*
Det är ganska intressant ändå att tempot i en match i League 2 är på minst samma nivå, om inte högre, än tempot i matcher i Copa Libertadores.
*
Vissa saker händer bara i England: redan i 4e minuten, när Bradfords målvakt Pidgeley plockat upp en boll och tagit några steg längre in i straffområdet, så kommer Port Vales Richards, minst fem-sex sekunder för sent och sätter axeln rakt i bröstet på Pidgeley. Rakt av korkat agerande men på något mystiskt sätt så lyckas Richards undvika att få ett gult kort, fråga mig inte hur, för han förtjänade ett.
*
Lagen var ganska jämna, möjligen med ett litet övertag för Port Vale. Efter dryga tio minuter kom matchens första riktigt bra läge, då ett inlägg innebar att en Port Vale-spelare bara behövde få bollen mot mål från målområdesgränsen. Det misslyckades han dock med och bollen for iväg snett bakåt ut i straffområdet istället. Klumpigt.
*
Precis som väntat var det fysiskt spel med mycket långbollar och höjdbollar, säkert hälften av alla bollkontakter var en nick, om inte mer. Bradfords första chans kom i 17e minuten när en misslyckad cykelspark av en Bradford-spelare lämnade bollen liggandes rakt framför mål precis utanför straffområdet. Ellison drog till direkt men bollen smet tätt utanför stolpen. Nära!
*
I övrigt så var det ont om heta chanser, och lagen gick till halvtid med en pinne var. Port Vale kunde vara mer nöjda då de styrde spelet rätt ofta.
*
Andra halvlek inleddes med att Tom Pope i 48e minuten satte huvudet till en hörna och gjorde 1-0 för Port Vale. Välförtjänt mål för Port Vale.
*
Spelet fortsatte se ut som i första halvlek, i en kvart, innan efter ett misslyckat skott av en annan Port Vale-spelare letade sig fram till Tom Pope som bröstade ner bollen och slog in en volley i mål. 2-0 till Port Vale. Tom Pope var dock i en klar offsideposition, vilket Pidgeley påpekade synnerligen vokalt för den linjedomare som valt att inte lyfta sin flagga. Detta resulterade dock i intet och 2-0 stod sig.
*
Det felaktigt godkända 2-0-målet verkade vara den tändvätska Bradford behövde, då man började pressa och ta över från ett Port Vale som helst bara ville försvara sin ledning. I 84e minuten så kontrade Bradford och efter fint samspel så kunde Adeyemi slå in bollen från mitt i straffområdet. Bradfords press intensifierades och 4 tilläggsminuter gav hopp.
*
I 93 fick då Hunt den chans som Bradford hoppats på: frispelad mitt i straffområdet efter lite flipperspel fick han flera sekunder på sig att sikta och skjuta... Och bara pricka en Port Vale-försvarare i ansiktet istället. Dåligt, det borde han ha gjort bättre. En poäng försvann med det dåliga siktet.
*
Ellison ville också ha straff på tilläggstid då en Bradford-nick gick på en Port Vale-försvarares arm, men domaren blåste inte. Rätt eller fel är tveksamt; armen var inte intill kroppen, handsen var inte avsiktlig och det kan debatteras om det hindrade ett mål eller ej. Svårt att säga om vare sig domaren eller linjedomaren såg situationen alls, då det var rätt trångt.
*
Port Vale vann dock rättvist, då man styrde matchen ganska länge och såg betydligt vassare ut än Bradford. Tom Pope var bäst på plan då han utnyttjade de chanser han fick väl.