Diverse

*
Igår ställdes då Arsenal mot Birmingham i Ligacupens final. En final som Birmingham vann efter att Koscielny och Szczesny samarbetat och målat upp en rejäl tavla i matchens slutminuter.
*
Slutresultat: 1-2
*
Frågan är ju nu: har Arsenal som topplag gått så länge utan titlar att man helt och hållet har tappat den vinnarmentalitet som gör att man faktiskt kan vinna titlar?
*
Arsenal vann FA-cupen 2005, men hur många av dagens spelare var med om den titeln? Almunia, Fabregas, van Persie, Clichy. Fyra spelare, varav en inte spelade gårdagens final. I en trupp på 25 spelare är det alltså fyra stycken som var med om att vinna klubbens senaste titel. Från CL-final-förlusten 2006 återstår bara ovan nämnda fyra plus Eboué. Från det lag som vann ligan 2003-04 återstår enbart Gael Clichy. Så frågan är berättigad: har Arsenal förlorat den vinnarmentalitet som krävs för att på allvar utmana om titlar?
*
Att man förlorar mot Birmingham och misslyckas med att ta hem klubbens första titel på fem år är en ganska klar indikation att någonting fattas.
*
För att jämföra kan man påpeka att Manchester United har 5 spelare (Brown, O'Shea, Fletcher, Giggs, Scholes) kvar från det lag som slog Millwall med 3-0 i FA-cup-finalen 2004 (Spelare som fanns med i startelvan eller på bänken då). Hela nio spelare från det lag som slog Wigan med 4-0 i Ligacupfinalen 2006 (van der Sar, Brown, Ferdinand, O'Shea, Giggs, Park, Rooney, Evra, Vidic) finns kvar i dagens United.
*
Så: från 2004 har alltså United fem spelare mot Arsenals en; för 2006 har United alltså nio spelare mot Arsenals fem. Dessutom har United kvar spelare som Giggs och Scholes som nu har varit i klubben i 15-20 år, och vunnit tjogtals med titlar tillsammans.
*
Man kan undra: hade det kunnat vara annorlunda för Arsenal om man behållit klubbikoner som Vieira och Henry som faktiskt kunnat bidra med vinnarmentalitet?
*
Klart är i vilket fall som helst att Arsenal har ett orutinerat lag (rent generellt, vissa spelare har ju vunnit en del med tidigare klubbar). Har Arsenal redan gått utan titlar så länge att det faktiskt satt sig i huvudet på spelarna? Eller är de fortfarande unga nog att kunna vända det här och faktiskt bygga en vinnarmentalitet? Det är nog ändå ganska klart att de börjar få slut på tid...
*

*
Dessutom fångades under matchen mot Wigan dessa två herrar, superflopparna från matchen mot Crawley, sittandes på avbytarbänken och knappandes på respektive mobiler. Bebe kanske kan ursäktas (då han mycket väl kanske bara dragit upp den för att kolla nåt sms eller liknande lite snabbt), men att Obertan sitter där med gigantiska hörlurar och inte bryr sig ett skvatt om matchen kan väl knappast vara något annat än bristande professionalitet. Om han bryr sig så lite är det ganska uppenbart att hans attityd överhuvudtaget aldrig kommer göra honom till en spelare för en högre nivå än den Crawley Town harvar runt på normalt.
*
*
I Italien så spöade Udinese upp Palermo efter noter och vann till slut med 7-0. Alexis Sanchez gjorde hela fyra mål i krossen och lär ju milt sagt ha 'caused a stir' bland Europas storklubbar nu. Blir han kvar i Udinese efter säsongen eller blir locktonerna från Europas största för mycket för både klubb och spelare? Det blir intressant att följa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0