Cruz Azul vs Atlas

*
Efter den underhållande matchen i Argentinska andraligan bänkade jag mig för att se en match av något högre kvalitée, nämligen ett möte mellan Cruz Azul och Atlas i Primera Divisíon i Mexiko. Mötet ägde rum på Estadio Azul i huvudstade Mexico City. Och hör och häpna, detta var en match där jag kände igen hela 2 (T-V-Å-!) spelare innan matchen började. Cruz Azuls innermittfält bestod nämligen av Gonzalo Pineda och Gerardo Torrado (som också är Cruz Azuls kapten). Båda är bekanta från Mexikanska landslaget.
*
I varje fall, matchen RIVSTARTADE. Nu menar jag alltså 1 till 100 på tio sekunder ungefär. Den sortens rivstart. Redan i första minuten lyckades Atlas pressa in 1-0... Bara för att se det bortblåst för offside, ett mycket tveksamt domslut. Av reprisbilderna att döma handlade det i sådana fall om millimetrar.
*
För att strö salt i såren så anföll Cruz Azul, och ett snyggt inlägg från högerkanten möttes med en språngnick av lagets Argentinske anfallare Emanuel Villa (som tilllbringade 2008-09 i Derby i England) vid bortre stolpen. 1-0 till Cruz Azul, mycket stiligt mål.
*
Efter denna rivstart dämpades det och inga riktiga chanser skapades på en kvart. I 16 minuten fick en av Atlas spelare syna matchens första gula kort. Spelet var ganska hårt, men inte fult, men domaren bestämde sig tidigt för att sätta ribban lågt.
*
I 24e minuten så missade Cruz Azul ett dubbelläge: först ett 1-mot-1-läge och sen ett skott på en retur strax efter. Bara minuter efter fick Cruz Azul en frispark ute vid kanten, och inlägget som följde sprangs nästan in i mål av en CA-spelare, men målvaktens reflexer räddade bollen till hörna.
*
Strödda chanser som långskott fortsatte komma då och då, och i 37e minuten fick Torrado gult kort efter att ha försökt klä av en motståndare (japp, så hårt håll han fast denne). Minuten efter kom Cervantes senare än ett pendeltåg i December in i en duell och fick självklart beundra ostskivan han också. Inte mycket mer hände i första halvlek. Det var ganska jämnt mellan lagen. Ganska hårt, ganska snabbt, ganska vårdslöst, ganska hafsigt passningsspel.
*
I andra halvlek så radades dubbelchanser upp utan att något av lagen först utnyttjade något, plus att ett par byten genomfördes. I 67e så fick Villaluz (CA) gult för att ha sprungit ner en motståndare bakifrån, och eftersom inga gula kort kommer ensamma så drog Atlas Conde på sig ett för en blockering minuten senare.
*
I 73e minuten exploderade bortafansen då en hörna nickskarvades vid första stolpen längre bort där Santos satte huvudet till och gjorde 1-1 för Atlas. Fyra minuter senare hade Costly ett guldläge att få ner Cruz Azul i brygga, men med fritt mål lyckades han nicka utanför, varefter han föll ner på knä och verkade be till Gud. Det hjälpte inte.
*
Förutom ett byte hände inte mycket, förutom att spelare verkade drabbas av kramp eller helt enkelt började få jävligt ont av det hårda spelet. Cruz Azul lyckades missa ytterligare ett dubbelläge dock. I 90e minuten kom ett matchavgörande ögonblick: Arreola drog på sig en andra varning och blev utvisad (när han fick det första vettefan, det såg jag aldrig).
*
Sen, efter tre minuters tilläggstid, kom en situation som lär diskuteras mycket (TV-bilderna visade inget av värde angående det): Cruz Azul fick en frispark i höjd med straffområdet ute på kanten, varefter ett rakt, hårt skott sköts rakt in parallellt med mål, där en CA-spelare då fick till en skott-skarv mot mål. Det kontroversiella var att det såg ut som om bollen träffade en annan CA-spelare, närmare bestämt på dennes arm/hand, men som sagt så sa inte repriserna något. Bollen gick hur som helst in, och trots Atlasspelarnas protester blev det 2-1 till Cruz Azul.
*
Efter slutsignalen så betedde sig Santos och framförallt Costly riktigt illa, då de sprang fram till domaren och verkligen skrek på honom. Inte bra beteende alls, hur kontroversiellt det än må varit att godkänna målet.
*
Det var en jämn match som kanske rättvisast slutat 1-1, men 2-1 till Cruz Azul kan inte sägas vara så orättvist heller. Det var en match som kunde slutat vad som helst och båda lagen hade drösvis med lägen som de inte lyckades sätta.