West Ham United vs Manchester United

*
West Ham och Man Utd möttes i en match som kan sägas vara början på Uniteds slutspurt i PL (första matchen i April).
*
*
Matchen såg i första halvlek ut att bli en demonstration av vad med United som inte räckte till. Nämligen innermittfältet; i första halvlek fick vi återigen se Uniteds mittfält vika ner sig och misslyckas med att vare sig dominera eller stänga till. Detta ledde till att Cole och Ba fick väldigt mycket spelrum. Det första resultatet av detta kom efter drygt tio minuter då att Evra oturligt fick en boll på handen när Cole lyfte den, och Hammers fick straff. Mark Noble stegade fram och satte säkert in bollen bakom Uniteds keeper Kuszczak, som gick åt fel håll.
*
*
United hade ett visst spelmässigt övertag, men Hammers kontringar såg bra mycket giftigare ut än Uniteds dominans. Efter runt 25 minuter var det dags igen; Cole tog sig förbi Vidic som klumpigt stoppade spelare men inte boll. Vidic ville få det till att det var utanför straffområdet, och det kanske det var, men det är jävligt svårt att avgöra. Straff igen och det är inte så mycket att diskutera. Noble stegade fram igen, och trots att Kuszczak nu gick åt rätt håll satt straffen högt och säkert. Strax efteråt kunde Vidic mycket väl fått syna det röda kortet då han drog ner Ba i en frilägessituation, men domaren nöjde sig med att visa honom det gula. Straffen skruvade Hitzlsperger strax utanför.
*
West Ham gick till paus med 2-0, och Uniteds okoncentration hade straffat sig dyrt. Såväl innermittfältet som Vidic och Evra hade sett väldigt stabbigt ut.
*
*
Uniteds första byte kom därmed redan i paus, då Chicarito äntrade planen på Evras bekostnad. Det tog inte Chicharito mer än en minut att presentera sig då han skarvade ett inlägg över. Nästa byte kom drygt 20 minuter senare, då Berbatov kom in för Park. I samma sekvens som bytes gjorde hade United fått frispark, vilken Rooney skruvade in snyggt, otagbart för Green, och så var det reducerat.
*
I 73e minuten kom kvitteringen, då Valencia (vem annars?) hittade Rooney som tog emot bollen i farten och placerade in bollen i bortre hörnet. Hammers pressades mer och mer ner i banan, och kontringsattackerna blev mer och mer sporadiska. Sex minuter efter kvitteringen blåste domaren för matchens tredje straff, varav den andra för hands, och den första för United. Fabio's chipp vid kortlinjen prickade Upson på armen.
*
Rooney stegade därmed up och placerade säkert in sitt tredje mål för dagen på straff och United hade fullbordat vändningen.
*
Uniteds press fortsatte mot ett Hammers som mest bara såg uppgivet ut vid det laget, och innan matchen var slut hann Chicharito sätta 4-2 från nära håll där ett inlägg av Giggs gått rakt igenom Hammers-försvaret, bl.a. mellan benen på Upson.
*
En match med två ansikten där United i första var riktigt okoncentrerade och stabbiga, men där man (framförallt Rooney) visade riktig klass. Det måste f.ö. ha varit Uniteds första frisparksmål på fan vet hur länge.
*
Det känns fortfarande uppenbart att United verkligen måste förstärka innermittfältet. Det håller helt enkelt inte, de spelare man har att tillgå är inte mycket mer än komplementspelare som det ser ut nu. En Fletcher i form kan både dominera och stänga ett mittfält, men han har inte hittat nån form den här säsongen, och Anderson är för ojämn samtidigt som Carrick och Gibson bara är vettiga truppspelare. Det krävs en spelare som verkligen kan dominera och styra, för det här innermittfältet funkar inte.
*
Jävligt viktigt för United i guldstriden om Rooney nu kommer igång på allvar och börjar ösa in mål. Det kan, som idag, vara skillnaden mellan noll och tre poäng. Att Valencia dessutom verkar ha kommit tillbaka från skadan i bra form är ju nothing short of magical också.